Saturday, December 31, 2011
Otrava din pahar: Vinul care nu a vazut niciun bob de strugure
Cel putin jumatate din productia de vinuri ieftine comercializate in Romania este falsificata, sustin inspectori din Ministerul Agriculturii. Una dintre metodele de falsificare a vinului este adaugarea de indulcitori si apa la o cantitate de struguri. A doua metoda este folosirea de apa, zahar si a... lcool, la care se adauga coloranti care duc impreuna la formarea unui produs fals care seamana la gust si la culoare cu vinul original, conform raportului pe care ni l-a pus la dispozitie Inspectoratul pentru Controlul Tehnic Vitinicol din Ministerul Agriculturii. Un produs orginal trebuie sa fie realizat exclusiv din struguri si sa contina doar produse naturale. Nu este permisa adaugarea de indulcitori, apa sau chiar alcool etilic. Feriti-va de vinul sub 5,5 lei litrul Una dintre metodele simple care pot fi folosite de consumatori pentru a fi siguri ca nu consuma un produs falsificat este pretul vinului. Pragul sigur care confera originalitate vinului este cel de 5,5 lei per litru. "Ce este sub acest pret nu trebuie consumat. Este limita de jos la care se poate comercializa un vin de masa. Ce este sub acest pret e clar un fals", ne-a precizat un important producator de vin din judetul Vrancea. Alte indicii se refera la ambalajul din plastic al vinului, lipsa hologramei de pe sticla si absenta cuvantului vin de pe eticheta. De obicei, pentru produsele de proasta calitate, se foloseste sintagma bautura fermentata linistit. Cum afecteaza sanatatea vinul fals Practic, majoritatea vinurilor de masa au in compozitie apa, alcool etilic, sirop de glucoza, indulcitori si aromatizanti naturali sau sintetici, toate aceste substante sunt daunatoare. "Noi medicii nu recomandam consumul vinului de masa pentru ca nu este un produs de calitate. Daca este adaugat apa in el nu e nicio problema majora, cel mult se consuma un produs slab. In schimb se mai adauga alti aditivi care produc consumatorului gas trite, dureri de stomac si toxiinfectii. Desigur, aditivii din aceste produse contin si substante cancerigene", ne-a explicat medicul nutritionistul Eduard Adamescu. El recomanda consumul de vinuri care nu sunt de masa, ci de o calitate superioara. "Evitati tot ce este vin de masa", spune medicul. Doar in cursul lunii august au fost facute de catre Inspectoratul pentru controlul tehnic vitinicol sesizari penale catre Inspectoratele Judetene de Politie, Departamentul de Investigatii a Fraudelor, pentru un numar de 13 operatori in vederea efectuarii de cercetari specifice. In conformitate cu prevederile art 49 din Legea viei si vinului "falsificarea sau substituirea vinurilor ori a bauturilor pe baza de must si/sau vin constituie infractiune". Coloranti si indulcitori sintetici, gust dubios Neregulile constatate de catre inspectori in cadrul controalelor din acest an au fost: aciditate volatila peste limita admisa, coloranti sintetici prezenti, urma coloranti, prezenta indulcitori sintetici, etichetarea neconforma privind continutul de zahar si deficiente organoleptice. In urma efectuarii de analize au fost depistati 13 operatori ale caror vinuri aveau in compozitie apa si alcool decat cel provenit din zaharul din struguri, vinurile respective fiind falsificate. Si la controalele ANPC s-au constatat abateri de pana 63% din cantiatea de vin controlat. EXEMPLE Vinuri depistate cu probleme Fie ca a fost vorba de controale ale Inspectoratului vitinicol, fie al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor majoritatea marcilor de vin de masa a prezentat probleme. "Babanul" a fost gasit ca ar avea 60% zahar si peste 40% apa. "Perla Dunarii", realizat de Vinton Galati, a fost depistata ca ar avea in compozitia concentratii de 100% zahar si aproape 80% apa. "Buchet", imbuteliat de Casa de Vinuri Zorasti, din Buzau, a fost depistat ca ar avea peste 20% zahar. "Alb Nobil", vin fabricat Rom Cas SRL Dambovita, este facut din zahar adaugat in proportie de 100% si 60% apa. Alte marci gasite cu nereguli au fost Muscatel, Crasmarita si Cetera, Muscat, 9 Poloboace, Hangita, Kamarad, Stramosesc, Fraguta, Crasmarita din Buzau, Podgoriile Vrancei. Si "Busuioaca de Bohotin" este frecvent contrafacuta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment